Pressemelding

Siste dagers hellige slutter seg til andre for å hjelpe flomofre

Nyhetskanalen BBC snakket om “rekordstor nedbørsmengde i Tyskland og Belgia”. Kansler Angela Merkel bemerket at det tyske språket knapt hadde dekkende ord for å beskrive ødeleggelsene hun hadde sett. Tusenvis av frivillige strømmet til områder som var rammet av de katastrofale flommene i Europa. Blant hjelperne som ryddet og avlastet var misjonærer og medlemmer av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige.

“Det var en strøm av vennlighet, kjærlighet og enhet. Frykt ble møtt med mot og fortvilelse med håp,” sa eldste Erich W. Kopischke, førsterådgiver i presidentskapet for området Europa . “Som kirke, er vi dypt takknemlig for alle som har ofret av sin tid og sine ressurser for å hjelpe ofrene. Å se våre misjonærer og medlemmer yte tjeneste sammen med naboer, venner og vilt fremmede, fyller vårt hjerte med ydmykhet og glede,” la han til.

flooding relief documentary 01
flooding relief documentary 01
Opprydding etter alvorlige oversvømmelser i Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Gater er borte, hjem er ødelagt

“I denne katastrofale situasjonen, sendte Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, misjonærer som hjelpere,” forklarte Manfred Gerlach, en av flere lokale medlemmer som hadde i oppgave å organisere hjelpearbeidet. Unge kvinner og menn som virker i Frankfurt Tyskland misjon, avbrøt sine rutiner med undervisning og omsorg for menneskers åndelige behov, for å bidra i flomområdet.

En av disse unge misjonærene var søster Maggie Mace, fra Lynchburg i staten Virginia i USA. “Forestill deg dette: Du ankommer et parkeringsområde utenfor en fabrikk sammen med sju andre misjonærer. Du hopper ut og ser hundrevis av mennesker rundt deg med gjørmete kjeledresser og gummibåter,” minnes hun. “Du ser at byen er ødelagt. Gater er borte, hjem er ødelagt og det er mengder så store som fjell av menneskers gjørmete eiendeler der det en gang var en gate.

Eldste Jeffrey Hilton og søster Karen Hilton, et pensjonert ektepar som virker som frivillige ved Kirkens avdeling for informasjons- og kommunikasjonsavdeling i Frankfurt am Main, reiste til Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland for å bidra. “En lokal iskrembutikk var fullstendig knust da ikke bare én, men to mindre biler ble kastet gjennom bygningsfasaden av vannmassenes krefter,” sa eldste Hilton.

flooding relief documentary 02
flooding relief documentary 02
Eldste Jeffrey Hilton og søster Karen Hilton i Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Forenet av et ønske om å hjelpe andre

Eldste Hilton avsluttet med å si: “De frivillige var forenet av kjærlighetens og omsorgens universelle språk. Det spilte ingen rolle hvor de kom fra eller hvilken dialekt de snakket. Vi var alle der i samme hensikt.”

En ung misjonær fra staten Utah i USA, eldste Knighten Cole Worthington, sa at det var fenomenalt å se folk komme fra hele Tyskland for å bidra og hjelpe ofrene. Med et tilbakeblikk på sitt frivillige arbeid, minnes han: “Mange opplevelser denne uken viste meg at når mennesker har mistet absolutt alt, kommer de sammen med et ydmykt hjerte og oppmuntrer hverandre steg for steg.”

“Engler på farten”

Så langt har misjonærer og medlemmer av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige bidratt med mer enn 12 000 frivillighetstimer, til flomofre i Tyskland alene.

Når mange av dem har på seg gule vester med påskriften “Helping Hands”, har de vært lett gjenkjennelige. Lokalbefolkningen i Bad Neuenahr-Ahrweiler begynte etter noen dager å kalle misjonærene for “Engel unterwegs” (“engler på farten”).

flooding relief documentary 03
flooding relief documentary 03
Frivillige fra Kirken hjelper de berørte etter flommen i Tyskland.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Frivillige fra Kirken samarbeidet med lokale myndigheter og responderte på behov fra enkeltpersoner, familier og bedrifter. “Snart befant jeg meg i en restaurant, og spadde gjørme, skrot og skitne varer ut av kjelleren,” sa eldste Jacob Reed. “Opprinnelig hadde jeg tenkt at vi skulle dra dit, hjelpe til vi var ferdige – kanskje tre til fire timer – skaffe oss lunsj og så gå til neste hus. Jeg tok definitivt feil. Bøtte etter bøtte etter bøtte bar jeg gjennom og ut av huset og tømte i gaten utenfor. Det virket som om det ingen ende skulle ta.”

Eldste Kopischke tilbragte også en dag som frivillig i flomområdet i Tyskland, sammen med sin hustru Christiane, familie, misjonærer, så vel som medlemmer av andre kirkesamfunn og organisasjoner. De hjalp til med å rydde en katolsk barnehage.

flooding relief documentary 04
flooding relief documentary 04
Eldste Erich W. Kopischke og hans hustru Christiane Kopischke slutter seg til oppryddingen for en dag.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

“Det var en veldig positiv, hyggelig stemning, til tross for det svært tunge og utmattende arbeidet og de ødelagte omgivelsene. Hjelperne var ikke ulykkelige og klaget ikke over omstendighetene, men syntes virkelig å like det de gjorde,” sa Christiane Kopischke.

flooding relief documentary 05
flooding relief documentary 05
Eldste Erich W. Kopischke og hans hustru Christiane Kopischke.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Også i Sveits hjalp medlemmer og misjonærer mennesker som var rammet av oversvømmelser.

Siste dagers hellige fra Luxembourg, donerte sekker med klær til den danske evangelisk-lutherske kirke. Kirken kontaktet også medlemmer i berørte områder og tilbød pumper, mat, støtte og barnevakt til dem som var rammet.

flooding relief documentary 06
flooding relief documentary 06
Klær donert av Kirkens medlemmer i Luxembourg.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

En uke etter at flommen hadde funnet sted, samlet rundt 80 medlemmer av Kirken fra Belgia og Nederland, så vel som misjonærer fra misjoner i Belgia/Nederland seg, i utkanten av Liège i Belgia. Etter ankomst fikk de frivillige tildelt oppdrag om hvor og hvordan de kunne hjelpe. Nesten alle fra Kirkens gruppe ble bedt om å hjelpe til i kommunen Trooz i Walloon, ved elven Vesdre. Under vannflommen hadde vannivået der steget med sju meter over normalen. Mange av befolkningen mistet alt og vil ikke være i stand til å vende tilbake til sitt hjem på flere måneder på grunn av ødeleggelsene. Etter dette har misjonærer vendt tilbake ukentlig til området Liège for å tilby sin hjelp.

flooding relief documentary 07
flooding relief documentary 07
Frivillige fra Kirken i Belgia.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Daryl A. Watson, president for den Belgisk/Nederlandske misjon, sa at hjelpearbeidet minnet ham dypt om en uttalelse fra Mormons bok: Enda et vitnesbyrd om Jesus Kristus: “Når dere er i deres medmenneskers tjeneste, er dere jo i deres Guds tjeneste.” (Mosiah 2:17)

Hjelp ble også tilbudt av misjonærer fra Frankrike Paris misjon. Eldste Oliver Seube og søster Bernadette Seube ankom Liège bare en uke etter flommen. De begynte straks å organisere tjenesteprosjekter for å fjerne skrot fra hjem og hager. Misjonærer fra Belgia, Luxembourg og østre Frankrike, sluttet seg til dem for å hjelpe til, og det samme gjorde lokale medlemmer fra Belgia og Frankrike. Paret Seube kommuniserte og samarbeidet med offentlige etater og frivillige organisasjoner for å gjennomføre arbeidet. De er nå i gang med å planlegge en veldedighetskonsert til fordel for de berørte.

En gruppe misjonærer hadde litt tid til overs mellom to prosjekter og bestemte seg for å be til Gud om å bli veiledet til noen som trengte hjelp. De følte seg tilskyndet til å gå ned en bestemt gate, der Martine Durtka åpnet døren. Da misjonærene kom frem til henne, sa hun at hun virkelig kunne trenge hjelp til å rydde hagen som var dekket av søle og skrot.

flooding relief documentary 08
flooding relief documentary 08
Misjonærene som hjalp Martine Durtka med å rydde hennes hage.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

De hjalp henne hele ettermiddagen og sendte henne et bilde de tok. “Hei, mine søstre. Deres tilstedeværelse, deres vennlighet, deres hjelp, deres smil og deres velvilje har styrket meg og gitt meg vinger. Dere rørte ved min sjel. Tusen takk for bildet. Vi gjorde en fantastisk jobb sammen. Jeg takker dere av hele mitt hjerte,” svarte hun.

Retningslinje angående stil:Når du skriver om Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, vennligst benytt Kirkens fulle navn i første henvisning. For mer informasjon om bruk av Kirkens navn, gå til våre stilretningslinjer på Internett. »Stilretningslinjer.