Pressemelding

Fra en liten andakt til en historisk sending – hvordan Vitner om julenSymboler på Kristus-konserten 2022 ble til.

Fjorårets Vitner om julen-konsert, produsert av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige i Europa, skulle i utgangspunktet ikke være mer enn en personlig konsert ved et lokalt stavssenter i Italia. Det ble faktisk ikke kalt Vitner om julen i det hele tatt – det var bare det generøse bidraget fra den Grammy-nominerte fiolinisten Jenny Oaks Baker til å fremføre en julekonsert sammen med familien i Roma for noen hundre lokale hellige. Underholdende og inspirerende som det sikkert ville ha blitt, virket det som om Herren hadde større planer.

I lys av fortsatt koronavirustretthet, tenkte den nylig kalte områdepresident Eldste Massimo De Feo at Jennys program kunne være den perfekte gaven til alle i området Europa. I intet mindre enn et mirakel, ble det som begynte som en liten temakveld, til en historisk sending som har blitt sett, ikke bare over hele Europa, men over hele verden. Vitner om julen ble spilt inn ved besøkssenteret ved tempelet i Roma og den kjente Vor Frue kirke i København i Danmark, med Jenny Oaks Baker og Family Four, Alex Sharpe, tidligere med i Celtic Woman, den anerkjente danske siste dagers hellige skuespilleren Tomas Kofod og avsluttende kommentarer fra eldste De Feo og president Dallin H. Oaks i Det første presidentskap i Kirken. Med tanke på produksjonens beskjedne begynnelse og det faktum at covid-19 truet med å stenge ned produksjonen fra start til slutt, var det en mirakuløs suksess.

For forfatter, regissør og produsent Brian Cordray førte imidlertid dens suksess uunngåelig til et annet spørsmål: Hva kunne Kirken i Europa gjøre neste år for å bygge videre på denne opplevelsen? Hvem skulle de rekruttere til å være en del av den nye besetningen? Hvilke sanger skulle de synge? Hvor skulle de opptre? Hvem skulle være forteller? Hvordan kunne de gjøre manuset interessant? Og til slutt, hvordan kunne han innby den samme ånd som i den tidligere konserten, og samtidig bygge videre på utgangspunktet den definerte?

Alle disse spørsmålene og flere måtte de løse da de startet så tidlig som i januar i år. Ved å følge Herrens veiledning og gå videre i tro ett skritt om gangen, startet produksjonsteamet i bunn og grunn med blanke ark og gjorde den til et julemesterverk.

Rekruttering av artister

Fra starten var det klart at konserten skulle føles genuint europeisk. Selv om omstendighetene rundt fjorårets arrangement gjorde det imponerende å samle alle slags talenter i verdensklasse, ønsket teamet i år, med mer tid til å forberede seg, å rekruttere et fullstendig europeisk ensemble, noe de til slutt gjorde.

Ved hjelp av den velprøvde Hollywood-tilnærmingen til “Vitamin C” eller ved hjelp av kontakter av kontakter, koblet områdeteamet seg til et nettverk av profesjonelle siste dagers hellige artister over hele Europa. Oppsøkende virksomhet og uoppfordrede e-postmeldinger førte til raske introduksjoner og uformelle prosjekttreff. Til produsentens glede, klarte de snart å rekruttere musikere av forskjellige nasjonaliteter og genre som alle, av kjærlighet til Frelseren, ga av sin tid og sine talenter gratis.

Jack og Marta Tyndale-Biscoe (Storbritannia og Spania) – Pianist Jack Tyndale-Biscoe har studert musikk på tre kontinenter og har drevet omfattende turnévirksomhet over hele Europa. Han er for tiden Talent Unlimited U.K. og DEBUT Classical Artist. Marta er en katalansk pianist og pedagog. Begge har undervist som amanuensis i musikk og språk ved Brigham Young University – Idaho før de flyttet til London.

Vesna og Igor Gruppman (Serbia og Ukraina) – De Grammy award-vinnende fiolinistene Igor og Vesna Gruppman møttes på Moscow Conservatory, og har siden hatt utrolig vellykkede musikkarrierer med fremførelser, dirigering og undervisning. De er nå stasjonert i Rotterdam i Nederland, hvor Igor virker som konsertleder for Rotterdam Philharmonic Orchestra og Vesna underviser i bratsj ved Rotterdam Conservatory

Constanze og Wolfgang Gebauer (Østerrike og Tyskland) – De er begge dyktige operasangere. Wolfgang og Constanze Gebauer møttes første gang på en scene, og har siden aldri forlatt den. De opptrer sammen i operaer, musikaler og konserter over hele Europa

Naura (Spania) – Naura har studert musikk ved to spanske institusjoner og har fremført en rekke konserter som sopran, akkompagnert blant annet av Navarra Symphony Orchestra, så vel som Pamplonesa Band

Ruth Lorenzo (Spania) – Kjent for sin 5. plass i X Factor U.K. Ruth har hatt en fremgangsrik solokarriere med 3 listealbum, 4 Spania-turneer, og verdt å merke seg: En av Spanias beste plasseringer noensinne i Melodi Grad Prix

Alex Sharpe (Irland)– Alex er best kjent som et medlem av den Grammy-nominerte gruppen Celtic Woman, og har medvirket i forskjellige musikaler og hatt flere solofremførelser over hele verden

Salome Moana (Sveits) – Etter å ha fullført både bachelor- og mastergrad fra Academy of Music i Sveits, er Salome en lysende improvisatorisk jazz-pop-artist som ga ut sitt første album i 2020, med en planlagt andre-utgave våren 2023

Louis og Per Herrey (Sverige)– Louis og Per Herrey er to av de tre medlemmene av boybandet Herreys, som vant Melodi Grand Prix i 1984, som satte fart i en karriere som besto av 10 studioalbum og enorm suksess med turneer

Valg av repertoar

Mens fjorårets program for det meste inneholdt vakre instrumentaler, ble det i år lagt vekt på å fremføre både instrumentale og vokale stykker. I denne hensikt rekrutterte produksjonsteamet hjelp fra Jenny Oaks Baker, hovedutøveren fra fjorårets konsert, som samarbeidet med den prisvinnende komponisten Kurt Bestor om å lage nye arrangementer til kjære europeiske julesanger som skulle gjenspeile konsertens unike temaer.

    • Overture: Orkester
    • Tu Scendi Dalle Stelle: Naura
    • Nu Tändas Tusen Juleljus: Herreys
    • O Tannenbaum: Gebauers
    • Holly & Ivy: Salome
    • O Come All Ye Faithful: Tyndale-Biscoes
    • Carol of the Bells: Gruppmans
    • Joy to the World: Ruth
    • In the Bleak Midwinter: Alex
    • Finale: O Holy Night med alle

Da artistene ble spurt om hvilken del av konserten de likte best, nevnte mer enn én Bestors originale arrangement av juleklassikeren O Holy Night. Om dette bemerket den anerkjente pianisten Jack Tyndale-Biscoe: “Det er vårt håp at de som lytter, spesielt til dette siste nummeret, både de av vår tro og våre mange andre venner der ute, kan bli tatt med til om mulig en følelse av større ærbødighet for denne hellige natten i menneskehetens historie, føle at mer lys kommer inn i deres sjel og hjerte når de tenker på gaven Frelseren er, og til syvende og sist føle mer kjærlighet når de grunner på julehøytidens kjerne: Takknemlighet og å gi.”

Finne lokasjoner

Noen ganger materialiserer den rette stien seg bare etter at det første skrittet inn i det ukjente er tatt. Slik var det med årets konsert. Tanken var å finne et sted som på en unik måte ville knytte seerne til Jesu tid gjennom ruinene av det da regjerende Romerriket, men mange av de mer kjente italienske stedene var dessverre kostbare. Da teamet ble rekruttert, ble Cordray introdusert til Ruth Lorenzo, en av Spanias største stjerner, som presenterte ham for UNESCOs Verdensarvsted i Mérida i Spania, som består av ruinene av en romersk provinshovedstad som ble etablert bare 25 år før Kristi fødsel. Etter flere samtaler tillot administrasjonen å filme med den romerske arkitekturen i bakgrunnen i oktober som var.

Om disse omgivelsene sa solist Alex Sharpe: “Omgivelsene ved det romerske amfiteateret i Mérida i Spania tok pusten fra meg, og det bragte meg umiddelbart tilbake i tid. Da jeg var på denne scenen og sang under stjernene, hjalp det meg å forestille meg Maria og Josef i slike beskjedne omgivelser som bragte Frelseren inn i verden og forventningen om håp i luften.”

Forteller historien om julen

Fjorårets konsert ble storartet fortalt av den danske dramatikeren Tomas Kofod, som tidligere fremstilte Jesu Kristi hellige rolle i Kirkens produksjon The Testaments. Etter å ha søkt en kvinnelig stemme denne gangen, klarte produksjonsteamet å rekruttere ingen ringere enn talentet Marta Stevenson fra Storbritannia, som mange medlemmer av Kirken vil gjenkjenne som skuespilleren som spilte Maria, Kristi mor, i Jesu Kristi Kirkes bibelvideoer. Stevenson, sa Cordray, “bragte varme og profesjonalitet til rollen som forteller.”

Da han sikret seg den talentfulle Stevenson, begynte områdeproduksjonsteamet å lete etter steder i Storbritannia hvor besetningen kunne filme fortelleren. På sin søken etter det perfekte stedet fra Viktoriatiden, foreslo lokale medlemmer av Kirken Charles Dickens Museum i London. Til Cordrays manus viste dette seg å bli en gamechanger da han så muligheten til å låne fra Christmas Carol fra Dickens klassiske historie i skrivearbeidet. Ifølge Cordray “er det tross alt klart at Scrooges reise er åndelig, hvor han lærer å bli mer lik Kristus. Er det ikke det vi alle ønsker?”

Produksjonsteamet fikk tidlig ideen å vurdere hvordan forskjellige julesymboler som oftest anses som ganske verdslige (f.eks. juletrær, sukkerstenger, bjeller, strømper, kristtornkranser osv.) alle faktisk har en kobling til Kristus. Denne tanken ble med hel veien, helt til enden, derav mange av disse symbolene i programmet og det endrede navnet Vitner om julen – Symboler på Kristus.

Å oppleve julens ånd gjennom musikk

For produsentene viste det seg heldigvis at det ikke var vanskelig å gjenskape den gode ånden som fulgte den første Vitner om julen-konserten – så lenge konserten hadde den egentlige grunnen til høytiden i fokus: Jesus Kristus. “[Gud] ga en guddommelig gnist til programmet”, bemerket operasangeren Constanze Gebauer, “slik at alle”, uavhengig av bakgrunn, nasjonalitet eller religiøs tilhørighet, “ville føle det”.

I Det nye testamente skriver Matteus: “Hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem.” (Matteus 18:20) For Vitner om julen – Symboler på Kristus samlet en rekke hellige seg bokstavelig talt i hans navn – fra produksjonsteamet til besetningen, helt ned til de mange oversetterne som gjorde konserten tilgjengelig på 31 forskjellige språk. Som de alle vil bevitne med én røst, har Jesus Kristus virkelig vært “midt iblant dem” i denne unike produksjonen.

Hvordan se på

Konserten blir fremført på engelsk og vil bli vist på 31 språk. Den vil være tilgjengelig på Kirkens offisielle kanaler, herunder: lysforverden.org, Area Country Page, YouTube og Facebook  fra søndag 11. desember 2022 kl. 18:00 CET til midten av januar 2023.

I tillegg til programmet vil det være aktiviteter for barn og deres familier som finnes på lysforverden.org.

Ytterligere materiale, herunder en julekalender, plakater, utdelingskort og reklamevideoer, vil snart være tilgjengelig på lysforverden.org.

{Carousel Captions}

Ruth Lorenzo fra Spania, opptrer på konserten Vitner om julen – Symboler på Kristus, en oppsetning av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige i Europa.

Konserten Vitner om julen fra 2021, som ble filmet i tempelets besøkssenter i Roma i Italia.

Hele ensemblet – fra venstre til høyre: Jack og Marta Tyndale-Biscoe (piano), Vesna og Igor Gruppman (bratsj og fiolin), Constanze og Wolfgang Gebauer, Naura, Ruth Lorenzo, Alex Sharpe, Salome Moana og Louis og Per Herrey (stemmer).

To av Herreys-brødrene – Louis og Per, synger den svenske julesangen Nu Tändas Tusen Juleljus.

Marta og Jack Tyndale-Biscoe fra Storbritannia og Spania, fremfører Kurt Bestors arrangement av O Come All Ye Faithful.

Ruth Lorenzo under soloen Joy to the World.

Vesna og Igor Gruppman fra Serbia og Ukraina, fremfører Carol of the Bells.

Den sveitsiske sangeren Salome Moana i soloen Holly & Ivy.

Alex Sharpe fra Irland, i preludiet til finalen – In the Bleak Midwinter.

Constanze og Wolfgang Gebauer, Naura, Ruth Lorenzo, Alex Sharpe og Salome Moana under konsertens finale – O Holy Night.

Det romerske teateret i Mérida i Spania.

Produksjonsteamet på plass i Mérida i Spania.

Savannah Stevenson fra Storbritannia, som spilte Maria i Kirkens bibelvideoer.

Fasaden på det verdenskjente Charles Dickens Museum i London.

Savannah Stevenson i Charles Dickens Museum i London.

Filmteamet arbeider med den riktige rammen rundt fortelleren Savannah Stevenson.

Oppsetting av scenen i Det romerske teater i Mérida i Spania.

Sminkører på jobb bak scenen ved Det romerske teater i Mérida i Spania.

Retningslinje angående stil:Når du skriver om Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, vennligst benytt Kirkens fulle navn i første henvisning. For mer informasjon om bruk av Kirkens navn, gå til våre stilretningslinjer på Internett. »Stilretningslinjer.