Pressemelding

Europeiske siste dagers hellige finner nye måter å hjelpe flyktninger på

Hjelpearbeidet fortsetter over hele Europa

Etter hvert som strømmen av flyktninger fra Øst-Europa øker, fortsetter Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige å ta aktiv del i hjelpearbeidet som pågår over hele Europa. Dette arbeidet omfatter å etablere formelle strukturer (for eksempel nødhjelpskomitéen som er beskrevet nedenfor) og uformelle nettverk sammen med andre etablerte humanitære organisasjoner for å hjelpe dem som er rammet av den pågående konflikten.

“Vi prøver å gjøre det Jesus ønsker at vi skal gjøre, å løfte de undertrykte. Vi ønsker at aktuelle forsyninger, økonomisk støtte og folk skal gå dit de trengs mest – og så raskt som mulig,” sa eldste Massimo De Feo, president i presidentskapet for området Europa.

Denne bekymringen førte til opprettelse eller reaktivisering av hjelperåd og strukturer over hele området, hvor lokale prestedømsledere og Kirkens søsterledere koordinerer arbeidet, i nær forbindelse med og ifølge veiledning og rettledning fra presidentskapet for området Europa.

Presidentskapet for området Europa er Kirkens ledende organ i 38 europeiske land, og fører tilsyn med Kirkens humanitære tiltak og finansiering av flyktninghjelp.

Eldste Rubén V. Alliaud, annenrådgiver i presidentskapet for området Europa, tilføyde at “i påvente av nåværende hendelser var vi i presidentskapet klare til umiddelbart å iverksette en nødhjelpskomité for å koordinere alt hjelpearbeidet i området.”

Denne innsatsen drives av prestedømslinjen og støttes av dem som arbeider på kontoret for området Europa i Frankfurt am Main. Komitéen koordinerer førstehjelp med lokale ledere gjennom områdesyttier og misjonspresidenter i de berørte landene. Mer enn 600 ukrainske flyktninger som er medlemmer av Kirken har blitt direkte hjulpet. Eldste Alliaud uttrykte at “det er nesten overveldende å se den godhet og villighet som mange har til å yte tjeneste.”

Et konkret initiativ som ble generert i disse prestedømsledede rådene, er partnergrenssystemet som ble utarbeidet for å hjelpe Kirkens forsamlinger nær grensen til Ukraina og organisere humanitærinnsatsen der mer effektivt. Systemet samarbeider med 19 tyske, sveitsiske og østerrikske staver med 24 forsamlinger i landene i området Europa som deler grense med Ukraina. En stav er en gruppe forsamlinger innenfor et geografisk område.

Dette partnergrenssystemet oppretter en direkte kommunikasjonslinje og system for å hjelpe forsamlingene i frontlinjen som trenger hjelp, og partnergruppene som er paret med dem for å bidra. Peter Huber, et medlem av Europa-områdets nødhjelpsråd som arbeider med prosjektet, bemerket at “Det er svært utfordrende å dekke behovene til flyktninger som krysser den 2000 kilometer lange ukrainske grensen. For eksempel: “Folk i nord har andre behov enn folk i syd.” Huber la til: “Medlemmer ønsker ikke bare å fylle ut en sjekk. De ønsker å være følelsesmessig involvert.”

Greg Pawlik, en frivillig flyktningkoordinator for Kirken i Polen, sa, idet han snakket om sin rolle: “Endelig er jeg i stand til å leve min religion.” Julie Wondra, en områdeveileder for organisasjoner for Øst-Europa, sa: “Det er overveldende å se kjærligheten og ønsket om å hjelpe. Menneskenes hjerter er vendt til hverandre.”

I mellomtiden bekjentgjorde Kirken et nytt bidrag på 4 millioner amerikanske dollar for å hjelpe flyktningene i Europa. Bidraget ble gitt til FNs høykommissær for flyktninger og til Verdens matvareprogram for å hjelpe dem som blir fordrevet av den humanitære krisen i Ukraina.

Nedenfor finner du noen nye høydepunkter på hvordan Kirken i Europa hjelper til i den nåværende krisen. For tidligere høydepunkter, klikk her og her.

Polen

Krakow er i frontlinjen for flyktningstrømmen fra Ukraina. Agata Tudor-Hart, den lokale forsamlingens leder for kvinners tjenesteorganisasjon, er midlertidig flyktningkoordinator i et nytt uformelt flyktningnettverk. Hun sendte en av Kirkens heltidsfrivillige, Eric Schroedter, til togstasjonen i Krakow – som var fylt av flyktninger – for å finne en kvinne som heter Marina. “Etter 90 minutter med gransking av ukjente ansikter, grep en kvinne armen min, etter å ha sett misjonærnavneskiltet mitt.” Schroedter sa: “Marina?” Hun nikket ivrig med et bredt smil. “Den dagen besvarte ikke Gud bare våre bønner, men også deres.”

“I Warszawa er det ingen som sier: ‘Det kan jeg ikke’”, sa Agnieszka Mazurowska, koordinatoren i Polens hovedstad. “Vi gjør ikke mer enn alle andre i Polen. Selv våre fjerne venner hjelper også.” Noen tidligere medlemmer av forsamlingen har gått på Internett fra utlandet for å betale for hermetikk til flyktningene i Warszawa. Mazurowska fortalte også historien om en mor og hennes gravide tenåringsdatter. Den fortvilede datteren, som giftet seg for bare tre måneder siden, måtte forlate sin far og ektemann i Ukraina (de fleste ukrainske menn mellom 18 og 60 år må bli værende). Mazurowska sa: “Jeg kunne ikke gjøre henne lykkelig, det var ikke mulig. Jeg prøvde imidlertid å gjøre sorgen hennes lettere.”

Yulia, hennes foreldre og hennes 12 år gamle sønn evakuerte Kyiv og etterlot hennes mann. Etter hvert som hennes flyktninggruppe vokste fra 25 til 66, ble Yulia deres leder, ledet dem i bønn og kalte dem “en forening av ukrainere med ett forenet hjerte.” Med egne ord fortalte hun om tempelopplevelsen som bar henne på reisen. “Det er en tradisjon å dra til tempelet når våre barn fyller 12 år. Vi dro på vår sønns 12-årsdag, dagen før konflikten begynte. Alle medlemmer av familien min dro til tempelet. Vi var på det vakreste, tryggeste og helligste sted i verden. Vi følte Guds kjærlighet.” Yulia og familien hennes er nå i Krakow i Polen, og forbereder seg til å reise til Tyskland for å bo hos slektninger.

Mariias familie har blitt revet fra hverandre de siste ukene. Hennes far, mor og en bror blir igjen i Ukraina, mens hun og søsteren flytter vestover for å prøve å slutte seg til broren sin der. Mens hennes hjem er i Donetsk, øst i Ukraina, var hun på en konferanse for unge enslige voksne vest i Ukraina da konflikten begynte. Hun kunne ikke vende hjem. Hun og søsteren bestemte seg for ikke å dra hjem og heller dra til Lviv i Ukraina sammen med 20 andre som hadde deltatt på konferansen.

Der møtte de 16 andre og den store gruppen kom seg til Krakow. Hun brukte et Facebook-program i Kirkens regi for å finne konkret hjelp for sin situasjon. Hun ble bare en dag i Krakow og til tross for forstyrrelsen sa hun: “Jeg vet at Gud elsker meg, at han vet hvem jeg er og at han har en plan for meg. Jeg har sett mange mirakler. Jeg vet at vår himmelske Fader ser hva jeg gjør.” 

Greg Pawlik, et medlem av Kirken i Krakow gren, kjørte en mann fra grenseområdet og snakket om hva han kunne gjøre for å hjelpe ham. Pawlik spurte, på ukrainsk, om han snakket engelsk. Han svarte på ukrainsk: “På engelsk kan jeg bare én setning: ‘Jeg er medlem av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige.’”

Pawlik snakket også med en annen familie som var medlem av Kirken som også flyktet fra Ukraina. De delte sitt siste familiebilde tatt foran Kyiv tempel i begynnelsen av februar, tatt av datteren. Ikke lenge etter at krigshandlingene brøt ut, ble Kyiv tempel stengt og familien er nå adskilt. Moren og hennes to barn måtte forlate faren og ektemannen. De er innlosjert hos forsamlingen i Gdansk som har bare 10 medlemmer. Hun holder dette bildet kjært, uten å vite om de vil være sammen igjen.

Italia

Stavene i Øst- og Vest-Milan i Italia sluttet seg til Ukrainas generalkonsulat i Italia for å samle inn nødvendige varer til folket i Ukraina. Unge i alderen 14 til 30 år delte ut lister over materiell som trengtes rundt i byen og barna tegnet bilder som de kunne sende med pakkene. Medlemmer, misjonærer og venner av Kirken donerte og samlet personlig inn alt som konsulatet anmodet om. Dusinvis av mennesker sorterte, pakket og lastet 25 paller med 551 esker med tepper, klær, mat, medisinsk utstyr og produkter til personlige hygiene på lastebiler fra konsulatet som skulle til Ukraina. For å finne ut mer om dette tjenesteprosjektet, gå til denne artikkelen i Italias nyhetsredaksjon.

Luxemburg

Ledere og medlemmer av Kirken i Luxemburg begynte å samle inn nødvendige artikler for å hjelpe flyktninger som kommer inn i Polen, Romania og Slovakia. De samarbeidet med den Romania-baserte organisasjonen Association MGM, som gir hjelp ved grensen. Medlemmer i Luxemburg samarbeider også med L‘Ukraine, som allerede støtter innsatsen mellom Luxemburg og Donetsk-regionen i Ukraina. Hundrevis av esker med donerte artikler ble samlet inn, sortert og fraktet til viktige områder der flyktningstrømmen er stor. Menighetens unge kvinner startet et prosjekt på lokale skoler for å samle inn flere forsyninger og brukte en kveld på å sortere og pakke disse uken etter.

Gjennom lokale bidrag ble forsyningene levert av forsamlingens lederskap til en lokal forsamling i Warszawa. Da kirkens ledere møttes der, ble dusinvis av luftmadrasser, liggeunderlag, førstehjelpspakker, medisinsk utstyr, tepper og puter og andre varer tilbudt for å fremme Kirkens innsats i den delen av Europa.

Sverige

I de første dagene av krisen kjørte to brødre fra Kirkens forsamlinger i Sverige til Warszawa med blant annet 100 soveposer, noe som var svært nyttig fordi de er utsolgt i Polen. Brødrene ville bare hjelpe, og de fant ut at dette var den raskeste måten å gjøre det på. Kirkens medlemmer og venner anmodes nå om først å koordinere sin innsats med lokale ledere i sine respektive forsamlinger eller med etablerte lokale veldedighetsorganisasjoner eller hjelpeorganisasjoner.

Frankrike

I Frankrike sluttet Kirkens leder Christophe Mortier fra Mulhouse seg til Restos du Cáur, en slovakisk hjelpeorganisasjon, for å samle inn og frakte artikler for grunnleggende behov til den slovakiske grensen. Disse varene ble levert noen dager senere. Gruppen kom tilbake sammen med en familie på seks på vei til Luxemburg, og fikk hjelp av foreningen L‘Ukraine, som tar imot fordrevne personer. En utflyttet ukrainer som leder en av forsamlingene i Paris, organiserte en lignende innsamling, noe som førte til tre turer til.

Lederen for forsamlingen i Mulhouse, i samarbeid med foreningen APPUIS, reiste til landet og bragte med seg fem fordrevne ukrainske familier tilbake. I regionen Lille ble det av SDJ Solidarité samlet inn fem tonn mat fra forsamlinger, i samarbeid med Secours Populaire de Lomme. Transport av maten til fronten ble levert av Confort Luxe i Belgia. Mer om deres arbeid finnes i denne artikkelen publisert i Frankrikes nyhetsredaksjon.

Danmark

En av Kirkens forsamlinger i Allerød fortalte at en medlemsfamilie fra Ukraina kom og deltok på søndagens møter i Kirken. Deres eneste eiendeler var klærne de hadde på seg. Forsamlingen har skaffet losji og samlet inn flere klær, mer mat og nødvendigheter for å hjelpe dem. Lederne rapporterer at familien er svært takknemlig og føler seg velkommen. De forskjellige danske menighetene (større forsamlinger) har samlet inn mat og klær for å sende til flyktningleirene. De deltar også i et dansk prosjekt, der de samler inn penger til forskjellige organisasjoner som hjelper til i Ukraina. De planlegger å holde flere faster for innbyggerne i Ukraina. I de første dagene av krisen oppfordret Kirkens ledere i Europa alle medlemmer til å gå uten mat eller vann en dag og donere disse midlene til Kirkens humanitære programmer.

Tyskland

I Friedrichsdorf sorterte og brettet ungdommene i den lokale forsamlingen klær til ukrainske flyktninger. Deres voksne leder, Celia Diez, brukte en Internett-plattform i regi av Kirken, Just Serve Community, til å samle inn klær. Innen 24 timer hadde de nok klær til å fylle 60 store poser. De fylte bilen og sendte dem til flyktningsenteret i Frankfurt, der 150 afghanske flyktninger, som tidligere bodde i Ukraina, måtte flytte tilbake til Frankfurt igjen.

Østerrike

I Østerrike organiserte Kirken krisegrupper for å koordinere hjelp til nødstilte ukrainere. I løpet av få dager samlet medlemmer inn donerte varer og ga dem til hjelpeorganisasjoner. Kirken samarbeider med flyktninghjelpgruppen Train of Hope i Wien, og bidrar med å tilrettelegge for kort- og mellomlangsiktige overnattinger så vel som tolker. Frivillige hjelper til ved å skaffe nødvendige varer og medisiner og ved å tilberede måltider til mer enn 50 flyktninger på et leid familiehotell. Finn ut mer i denne artikkelen som er publisert i Østerrikes nyhetsredaksjon

Over hele landet bidrar medlemmene til Kirkens hjelpearbeid og prosjekter ved hjelp av veldedighetsorganisasjoner i sitt eget lokalsamfunn. Kirkens kriseteam i Østerrike, i samarbeid med Kirkens lederskap i Ukraina, samler inn nødvendige varer, for eksempel medisiner. Og de har satt opp et transportteam for å få denne medisinen til medlemmene og, om nødvendig, frakte medlemmer til trygge hjem i Østerrike eller andre steder.

Alle, hvis historier blir fortalt her, er dyp takknemlig til alle som har ofret av sin tid, komfort og ressurser for å samle inn og distribuere mat, forsyninger og klær. Disse flyktningene uttrykker tro på Gud og håp for fremtiden gjennom Jesus Kristus.

De som ønsker å hjelpe eller som trenger hjelp, kan gå til denne ressurssiden opprettet av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige i Europa.

Retningslinje angående stil:Når du skriver om Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, vennligst benytt Kirkens fulle navn i første henvisning. For mer informasjon om bruk av Kirkens navn, gå til våre stilretningslinjer på Internett. »Stilretningslinjer.